Skontaktuj się 91 38 25 043 | stomatologia 91 32 17 500

Artykuły

01.04.2017

Dieta w celiakii

Celiakia to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu – białka zawartego w czterech zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnie i odpowiedzialne są za wchłanianie składników odżywczych pochodzących z pożywienia. W efekcie wchłanianie pokarmów jest upośledzone i prowadzi do szeregu nieprzyjemnych objawów klinicznych. Jedyną metodą walki z celiakią jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Nieleczona prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych takich jak osteoporoza, zaburzenia psychiczne, bezpłodność oraz nowotwory.

Gluten – jest to kompleks białek zbudowany w głównej mierze z białek gliadynowych i gluteninowych. Gliadyny stanowią bowiem 30-40% białek pszenicy.

Dieta bezglutenowa
Leczenie celiakii polega na wprowadzeniu ścisłej diety bezglutenowej. W diecie tej bezwzględnie zabrania się spożycia produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. Początkowo z diety eliminuje się również produkty ciężkostrawne (warzywa kapustne, cebulowe, strączkowe, potrawy smażone, tłuste) oraz stosuje się odpowiednie techniki kulinarne takie jak gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie beztłuszczowe itd. W drugim etapie diety po regeneracji kosmków jelitowych wprowadza się produkty bezglutenowe oparte o grykę i proso, a także o kukurydzę. Codzienny jadłospis należy uzupełniać ponad to daniami wykorzystującymi kaszę jaglaną i gryczaną oraz ryż brązowy.
Przeciętna dieta bezglutenowa charakteryzuje się niskim spożyciem błonnika a wysokim cukrów, co może powodować zaparcia i inne zaburzenia przewodu pokarmowego. W przypadku pojawienia się zaparcia należy zwiększyć spożycie surowych warzyw i owoców.

Co wolno jeść?
Do produktów naturalnie bezglutenowych zaliczamy: kukurydzę, proso, grykę, ryż, soczewicę, amarantu, tapiokę, fasolę, ryż, ziemniaki, soję i jej wszystkie przetwory a także orzechy, mięso, warzywa i owoce. Do bezglutenowych zaliczamy także pokarmy, które odznaczają się zawartością glutenu niższą niż 20 g na 1 kg oraz oznaczone są międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa.

Anna Grzelak
Dietetyk w Uzdrowisku Kamień Pomorski S.A.

załaduj więcej

rabat na start!

Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pobyty w Uzdrowisku!