Skontaktuj się 91 38 25 043 | stomatologia 91 32 17 500

Artykuły

01.03.2017

Dieta w osteoporozie

Osteoporoza to choroba wieloczynnikowa, której zasadniczym objawem jest duży ubytek masy kostnej wiążący się z patologicznymi złamaniami kości pod wpływem niewielkich urazów. Osteoporozę poprzedza zwykle długi okres osteopenii – zmniejszonego stopnia mineralizacji kości w stosunku do prawidłowych wartości a także zbyt niska szczytowa masa kostna.

Zasadniczo rozróżniamy trzy rodzaje osteoporozy:

Osteoporoza wieku rozwojowego – występuje tylko u małych dzieci, wiąże się ze złamaniami przy małym nacisku na kość

Osteoporoza idiopatyczna – etiologia tej choroby nie jest do końca poznana;
Występuje między 5-17 rokiem życia
Objawia się bólami kostno-stawowymi, deformacjami kostnymi itd.

Osteoporoza wtórna – powstała w wyniku innych chorób (choroba trzewna, zaburzenia hormonalne, hipogonadyzm, cukrzyca insulinozależna, choroby nerek, choroby układu pokarmowego – złe wchłanianie, choroby wątroby), wynik jadłowstrętu psychicznego lub niektórych leków.

Na masę kości ma wpływ wielu czynników. Do najważniejszych z nich należą: prawidłowa podaż witaminy D, wapnia, fosforu, sodu, aktywność fizyczna i hormony płciowe. Mangan, cynk, miedź, witamina K i białko są również niezbędne do rozwoju zdrowego szkieletu.

Wapń – jest podstawowym składnikiem kości i zębów, w którym zmagazynowane jest ponad 99% całkowitej ilości tego składnika w organizmie. Wapń bierze udział w wielu różnych procesach metabolicznych w organizmie, takich jak aktywacja niektórych enzymów, w budowie hormonów, w przewodnictwie bodźców nerwowych, krzepnięciu krwi oraz kurczliwości mięśni. Konsekwencją przewlekłych niedoborów wapnia u dzieci jest krzywica. Długotrwały niedobór wapnia może powodować u dzieci i młodzieży obniżenie szczytowej masy kostnej, zwiększone ryzyko osteopenii, wcześniejszą osteoporozę i złamania w późniejszym wieku. U dorosłych niedobory wapnia mogą powodować osteomalację oraz ryzyko osteoporozy. U kobiet w okresie menopauzy na skutek zmniejszenia produkcji estrogenów dochodzi do gorszego wchłaniania wapnia oraz do zwiększonej resorpcji kości.

Witamina D – do jej głównych funkcji fizjologicznych należy: udział w regulowaniu ciśnienia krwi, modulowanie aktywności układu immunologicznego, zwiększenie absorpcji wapnia w jelitach a także regulowanie absorpcji fosforu oraz mobilizacja wapnia z kości w warunkach, w których podaż wapnia w diecie jest niedostateczna. Niedobory witaminy D prowadzą do powstawania krzywicy u małych dzieci, rozmiękczenia kości (osteomalacji) – głównie u kobiet oraz do zrzeszotnienia kości u osób starszych.

Do żywieniowych czynników ryzyka przyczyniających się do powstawania osteoporozy zalicza się:

-zbyt małą zawartość wapnia, witaminy D oraz tłuszczu w diecie

-wysoką zawartość białka zwierzęcego w pożywieniu

-wysokie spożycie wraz z dietą: sodu i fosforu oraz używek: kawy i coca-coli a także produktów odznaczających się dużą zawartością fitynianów i kwasu szczawiowego.

Aby zapobiec powstawaniu osteoporozy należy:

-dostarczyć organizmowi produktów o wysokiej zawartości wapnia takich jak mleko i jego produkty,

-ograniczyć spożycie produktów zwiększających wydalanie wapnia z moczem takich jak sól, kawa, herbata, coca cola, produkty typu fast food,

-unikać nadmiernego spożycia białka zwierzęcego

-przebywać codziennie przynajmniej 20 minut na słońcu, aby zapewnić sobie odpowiednią produkcję witaminy D w skórze

-nie spożywać alkoholu.

Anna Grzelak
Dietetyk w Uzdrowisku Kamień Pomorski S.A.

załaduj więcej

rabat na start!

Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pobyty w Uzdrowisku!