Skontaktuj się 91 38 25 043 | stomatologia 91 32 17 500

Artykuły

08.01.2019

Jaka DIETA W MROŹNE DNI?

Na początek poparte wiedzą naukową zalecenia specjalistów ds. żywienia. Układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo zestawionej diecie. Zimą nie powinno w niej zabraknąć takich składników jak: witamina C, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych włosowatych i wzmacnia ich ściany, przez co zwiększa się odporność błon śluzowych na zakażenia; witaminy A, D i E, które m.in. pobudzają tworzenie śluzu chroniącego nabłonek dróg oddechowych, oraz cynk i żelazo. Cynk uczestniczy w produkcji przeciwciał odpornościowych, natomiast żelazo zapobiega niedokrwistości, która zwiększa podatność na infekcje.

W poszukiwaniu witaminy C

Idąc śladem tych zaleceń, warto lekko zmodyfikować nasz jadłospis. Naturalnym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, uznawane za stały element zdrowej diety. Zatem nic nowego. Natka pietruszki, czerwona papryka, jarmuż, brukselka, brokuł, biała kapusta już są na naszym stole, ale zimą powinny na nim gościć częściej. Sięgajmy też po warzywa cebulowe, czyli cebulę, czosnek, por i szczypiorek, bo zawierają nie tylko witaminę C, ale także A, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo. Szczególnie ważne są cebula i czosnek, ponie-waż dodatkowo są w nich fitoncydy wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. I ponownie można stwierdzić, że to żadna nowość: czosnek i cebula wpisane są w tradycję polskiej kuchni, a ich działanie wspierające mechanizmy obronne organizmu znali już nasi pradziadowie.Zimą warto też znaleźć źródło zaopatrzenia w dobre kiszonki, tzn. takie, w których do konserwacji użyto fermentacji mleko-wej. Innym rozwiązaniem mogą być własne wyroby warzywne tego typu. Kwas mlekowy stwarza dobre warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, a zapobiega namnażaniu bakterii gnilnych. Jak podkreślają dietetycy z ?Medycyny Praktycznej?, taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C, dlatego kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, nie poddany kiszeniu. Ale uwaga, nie należy mylić na przykład kapusty kiszonej z kapustą kwaszoną. Są dwa produkty o odmiennych wartościach prozdrowotnych.

Pomocna witamina D3

Według najnowszych badań naukowych, także witamina D3 odgrywa istotną rolę w regulacji funkcji układu odpornościowego. Do produktów żywnościowych zawierających pewne ilości tej witaminy należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słoneczne-go, ale zapomnijmy o tym zimą. Ewentualną suplementację, czyli uzupełnienie niedoboru witaminy D3 w organizmie w sezonie zimowym należy skonsultować z lekarzem. Jedynie dla osób powyżej 65. roku życia, ze względu na istotnie słabszą syntezę skórną pod wpływem promieniowania UV w tej grupie wieko-wej, towarzystwa naukowe wydały konkretne rekomendacje. Seniorom 65+ zaleca się cało-roczną suplementację witaminy D3 w dawce 800?2000 j.m. (jednostki międzynarodowej) na dobę w zależności od masy ciała (alternatywnie 7000 j.m. raz lub dwa razy na tydzień w zależności od masy ciała lub 30 000 j.m. raz lub dwa razy w miesiącu w zależności od masy ciała w ciągu całego roku).

Zalety omega-3

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące głównie w tłustych rybach morskich i olejach roślinnych (np. oleju lnianym), także wpływają korzystnie na odporność, działają przeciwzapalnie i chronią organizm przed infekcjami. Zimowa dieta powinna więc uwzględniać sardynki, makrele, śledzie, tuńczyki i łososie. Kwasy omega-3 dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, zapobiega-ją chorobom serca i naczyń krwionośnych, wspomagają przemianę materii, uszczelniają barierę naskórka, przyczyniając się do jej lepszego nawilżenia i natłuszczenia.Prawidłowo zaplanowana dieta zimą to ważny, ale nie jedyny czynnik warunkujący sprawne działanie mechanizmów odpornościowych organizmu. Nasz system obronny wzmacniają codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia ilości odpoczynku i snu. Stres i napięcie emocjonalne osłabiają odporność i zwiększają ryzyko infekcji.

więcej przeczytasz w naszym magazynie nasze zdroje

Promocje -25% do końca lutego na pobyty z zabiegami i noclegi

załaduj więcej

rabat na start!

Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pobyty w Uzdrowisku!



5%  RABATU NA START   INDYWIDUALNE OFERTY POBYTOWE

 

dla każdego kto chce zostać z nami w kontakcie

 

kliknij i odbierz rabat!