fbpx
Skontaktuj się 91 38 25 043 | stomatologia 91 32 17 500

Artykuły

08.10.2019

Nadmiar tłuszczów trans szkodzi!

Częste odżywianie się w fast foodach prowadzi do otyłości.
Odpowiadają za nią między innymi tłuszcze trans.

Izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych występują
naturalnie w mleku i jego przetworach, np. maśle,
oraz mięsie zwierząt przeżuwających. Najmniej jest ich
w wieprzowinie i kurczaku, a najwięcej w wołowinie i baraninie.
Naukowcy i dietetycy zwrócili na nie uwagę w związku
z rozwojem technologii produkcji żywności, który spowodował
zwiększenie spożycia izomerów trans pochodzenia przemysłowego.
Te sztuczne związki chemiczne powstają podczas uwodornienia
(utwardzenia) olejów roślinnych.

Proces polega na wzbogacaniu oleju roślinnego w cząsteczki wodoru i poddaniu go działaniu bardzo wysokiej temperatury. Podgrzane molekuły oleju roślinnego wiążą się z cząsteczkami wodoru, w wyniku czego powstaje nowy związek ? uwodorniony (utwardzony) kwas tłuszczowy. Utwardzanie jest pożądanym przez producentów żywności procesem ? przeprowadza się je w celu zmiany konsystencji olejów roślinnych
z płynnej na stałą. Uwodornienie zwiększa też trwałość olejów roślinnych, które są bardzo wrażliwe na światło i temperaturę. W związku z tym producenci żywności dodają izomery trans do produktów, które mają długi termin przydatności do spożycia. Tłuszcze trans mogą powstawać także w wyniku ogrzewania lub smażenia olejów w wysokiej temperaturze.

Długa lista

W codziennej diecie spożywamy przemysłowe izomery trans przede wszystkim w tłuszczach do smarowania pieczywa, występujących w stałej postaci, np. margarynie twardej w kostkach, maśle roślinnym
czy miksach. Warto też zwracać uwagę na skład serów topionych.
Badania naukowe dowodzą, że izomery trans niekorzystnie
wpływają na układ sercowo-naczyniowy i powodując zaburzenia lipidowe, zwiększają ryzyko zawału serca czy udaru. Nasilają również ryzyko przewlekłych stanów zapalnych, będących z kolei podłożem do rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, nowotwory złośliwe czy cukrzyca typu 2. Przy dużym spożyciu izomerów trans ryzyko cukrzycy wzrasta nawet
o 40 proc. Izomery trans prawdopodobnie mogą także wpływać na płodność, powodować zaburzenia laktacji i sprzyjać astmie oskrzelowej, endometriozie i rozwojowi choroby Alzheimera. W czerwcu 2015 roku amerykański Urząd ds. Żywnościi Leków (FDA) stwierdził, iż częściowo uwodornione oleje nie są ?ogólnie uznawane za bezpieczne? do stosowania w żywności przeznaczonej dla ludzi i nakazał producentom stopniowe wyeliminowanie ich z produktów żywnościowych sprzedawanych w USA.
Z krajów europejskich tylko Austria, Dania, Łotwa i Węgry przyjęły przepisy ograniczające zawartość tłuszczów trans w artykułach spożywczych. Większość pozostałych państw członkowskich Unii Europejskiej zdecydowała się jedynie na środki dobrowolne, takie jak samoregulacja wśród producentów żywności, zalecenia żywieniowe lub ustalenie składu określonych, tradycyjnych produktów.

źródło: nasze zdroje

 

załaduj więcej

rabat na start!

Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pobyty w Uzdrowisku!