fbpx
Skontaktuj się 91 38 25 043 | stomatologia 91 32 17 500

Artykuły

28.08.2019

PIRAMIDA inspiracji

Opracowana przez polskich ekspertów (pod kierunkiem prof. dr. hab. med. Mirosława Jarosza) Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z 10 zasadami jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia. Aktualna Piramida jest odpowiedzią na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Zawiera w sobie ideę Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika? oraz wskazania dotyczące aktywności fizycznej (min. 30-45 minut dziennie).

Piramida to graficzny opis odpowiednich proporcji różnych, niezbędnych w codziennej diecie, grup produktów spożywczych. Im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy. Zasady są adresowane do osób zdrowych. Należy pamiętać, że w przypadku współistnienia chorób cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, osteoporoza) konieczna może być modyfikacja proponowanych zaleceń w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem. W wielu przypadkach stosowanie się do podanych w Piramidzie reguł żywieniowych może zahamować rozwój chorób cywilizacyjnych w ich pierwszej fazie.

1)
Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków
co 3-4 godziny).

2)
Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej
i w jak największej ilości, powinny stanowić
co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj
o właściwych proporcjach: 3/4 ? warzywa
i 1/4 ? owoce.

3)
Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza
pełnoziarniste.

4)
Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże
szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem,
kefirem i (częściowo) serem.

5)
Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza
czerwonego i przetworzonych produktów
mięsnych do 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby,
nasiona roślin strączkowych i jaja.

6)
Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Zastępuj je olejami roślinnymi.

7)
Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je
owocami i orzechami).

8)
Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską
zawartością soli. Używaj ziół ? mają cenne
składniki i poprawiają smak potraw.


9)Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l
dziennie.

10)
Nie spożywaj alkoholu.


Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej
i w jak największej ilości, powinny stanowić
co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj
o właściwych proporcjach: 3/4 ? warzywa
i 1/4 ? owoce.
Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza
pełnoziarniste.
Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże
szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem,
kefirem i (częściowo) serem.
Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza
czerwonego i przetworzonych produktów
mięsnych do 0,5 kg/tydzień). Jedz ryby,
nasiona roślin strączkowych i jaja.
Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Zastępuj je olejami roślinnymi.
Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je
owocami i orzechami).
Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską
zawartością soli. Używaj ziół ? mają cenne
składniki i poprawiają smak potraw.
Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l
dziennie.
Nie spożywaj alkoholu.

Komentarz ekspertów

Ostatnie badania wskazują, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia (czyli bazą Piramidy). Taka dieta zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca) oraz nowotwory. Spożycie warzyw i owoców powinno wynosić co najmniej 400 g dziennie, w 5 porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Warto jednak wiedzieć, że każda większa ilość i liczba porcji warzyw i owoców dziennie przynosi dodatkowe korzyści. Każda porcja warzyw i owoców zwiększa ich działanie prozdrowotne, ponieważ dostarczamy organizmowi bioaktywne związki, takie jak karotenoidy (w tym beta-karoten, likopen), witaminy: C i E, kwas foliowy, selen, flawonoidy, izoflawony oraz błonnik. Mają one działanie antyoksydacyjne, hamują namnażanie się komórek, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów oraz stymulują układ immunologiczny.? Bardzo ważne jest włączenie do diety produktów zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych ? powinny być składnikiem większości posiłków. Z produktów zbożowych należy jak najczęściej wybierać artykuły z tzw. pełnego przemiału. Oprócz pieczywa pełnoziarnistego (razowego, graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty brązowy, makaron razowy i kasze (m.in. gryczaną i jęczmienną). Przetwory zbożowe z pełnego przemiału są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają więcej witamin, szczególnie z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy), składników mineralnych (magnez, cynk) i błonnika pokarmowego.? Spożycie dużej ilości błonnika pokarmowego jest szczególnie istotne w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia. Błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Spożywanie ciemnego pieczywa, gruboziarnistych kasz czy płatków owsianych wpływa również na obniżanie zawartości cholesterolu we krwi.? Po raz pierwszy w Piramidzie znalazły się zioła, które mogą pomóc w redukcji spożycia soli.

załaduj więcej

rabat na start!

Zapisz się do Newslettera i odbierz 5% rabatu na pobyty w Uzdrowisku!



5%  RABATU NA START   INDYWIDUALNE OFERTY POBYTOWE

 

dla każdego kto chce zostać z nami w kontakcie

 

kliknij i odbierz rabat!